Matlagning med tryffelkocken Luqaz Ottosson
I det här avsnittet befinner sig Karin och Luqaz på Restaurang ROT på Fabriken Furillen för att laga mat på tryffeln som hittades under tryffeljakten i förra avsnittet. Det lagas en fantastisk tryffelstuvad potatis.
Se när Karin och Luqaz plockar tryffeln som de lagar maten med
Recept på Tryffelstuvad potatis
- 400 g potatis
- 50 g schalottenlök
- 30 g vitlök
- Färsk timjan
- 1 liter svamp- eller kycklingbuljong
- 2 dl vitt matlagningsvin
- 2 dl grädde
- 100 g riven parmesan
- 50 g tryffel
- Gräslök (finhackad, för garnering)
- Olivolja
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- Extra potatis för fritering (ca 1-2 st beroende på hur mycket du vill ha)
Så här gör du
Skala och skär potatisen i ca 0,5 mm tjocka skivor. Skär sedan skivorna till stavar och sen till bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skölj den extra potatisen, torka den noga och skär den i tunna strimlor för fritering. Lägg dem i en skål med vatten för att ta bort stärkelse.
Hetta upp en skvätt olivolja i en djup stekpanna eller kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlöken och vitlöken. Svetta i några minuter tills de är mjuka och genomskinliga, utan att de får färg. Lägg i potatisen och rör om. Fortsätt samma procedur med potatisen i 2-3 minuter så att den täcks av lökblandningen.
Häll i det vita matlagningsvinet och låt det koka upp. Rör ofta tills vinet nästan är helt absorberat av potatisen. Tillsätt buljongen lite i taget, precis som när du gör risotto, och låt potatisen sjuda. Rör om regelbundet och tillsätt mer buljong när den absorberas.
När potatisen är nästan mjuk (det tar ca 20–25 minuter), häll i grädden och rör om. Låt sjuda i ytterligare några minuter.
Tillsätt riven parmesan, färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar efter smak. Rör om tills osten smält och allt är väl blandat.
Hetta upp olja i en kastrull eller fritös till 160-180 grader. Ta upp strimlorna av potatis från vattnet, torka dem ordentligt med en handduk, och fritera dem i den heta oljan tills de är gyllene och krispiga (ca 2-3 minuter). Låt rinna av på pappershandduk.
Tillsätt riven tryffel i potatisblandningen precis innan servering. Lägg upp den tryffelstuvade potatisen på tallrikar, toppa med de friterade potatisstrimlorna och strö över hackad gräslök.
Lycka till och hoppas det smakar!